Mieskvartetti Delicato
YLEISESITTELY
Presentation på svenska
Presentation in English
DELICATO 30 VUOTTA
DELICATO 30 ÅR

30-VUOTISJUHLA-
KONSERTTI JA
-HISTORIIKKI

DISKOGRAFIA
KUVASATOA
LEVYJEN TILAUS
YHTEYSTIEDOT
PALAUTE


Presentation
Manskvartetten Delicato är registrerad förening med Reso som hemort.  Föreningen och kvartetten bildades år 1982 i syfte att befrämja högklassig manskvartettkultur. 

Sångarna i kvartetten är I tenor Jukka Sallinen, II tenor Robert Paul, I bas och konstnärlig ledare Lauri Kangas och II bas och föreningens ordförande Kalevi Vähä-Eskeli. År 2009 övertog Jukka Sallinen förstatenorstämman i kvartetten sedan en av Delicatos grundare och mångårige förstatenor Veikko Ilola ville stiga åt sidan. Han fortsätter arbeta inom föreningen Delicatos administration. Alla sångare har en gedigen, mångårig bakgrund som kör- och kvartettsångare. Kvartetten konstnärlige ledare, director cantus Lauri Kangas har stått för de flesta av kvartettens arrangemang sedan mitten av 1990-talet.

Kvartetten uppträder främst med klassisk och andlig musik, men visst sjunger herrarna gärna också folksånger och serenader.  Denna senare repertoar finns att lyssna på på kvartettens första CD från år 1998, Ole rakastettu, rakastettuni (Var älskad, min älskade).  Tyvärr är skivan slutsåld.

Kvartetten utkom med sin andra CD Kirkko eilen ja tänään (Kyrkan av igår och idag) år 1999 som består av andlig musik genom tiden och bland olika kyrkosamfund.  Inte heller denna CD finns längre att tillgå.

Kvartettens tredje inspelning av år 2003 heter Alakansakoulun lauluja (Folkskolesånger).  Skivan har varit oerhört popular och torde ha varit den mest sålda finska skivinspelningen i juli 2004.  Efter utgivningen av denna CD har ett flertal ensembler infört sånger från den förra folkskolan på sin repertoar –c en utveckling som Delicato säkert har påverkat på ett gynnsamt sätt.  CD:n med folkskolevisor finns fortfarande att få (TILAUSLOMAKE).

Kvartetten gav ut sin fjärde CD Paljain jaloin (Barfota) i slutet av år 2008.  Efter artbetet med folkskolesångerna tog kvartetten som sin uppgift att komma ut med ny, finsk manskvartettmusik.  Något nytt har knappast hänt inom denna genre sedan Kipparikvartetti och Four Cats. Alla komposition på skivan har gjorts med tanke på Delicato och modern manskvartettmusik.  Kvartettens önskan är att Paljain jaloin bidrar till ett nytt intresse för modern manskvartettmusik i vårt land. 

Förutom inspelningar, arrangerar kvartetten konserter och matinéer.  Kvartetten uppträder bl.a. på inspelningar på uppdrag av Åbo och Björneborgs läns konstkommission och Rundradion.  Kvartetten uppträdde under åren 1995 – 1998 med ett omfattande kyrkomusikprogram runtom i södra Finland och Mariehamn.  Dessutom uppträdde kvartetten år 1997 i Barcelona och år 2003 vid Finlands Madrid-Institut (Instituto Iberoamericano de Finlandia) och i Salamanca med ett kyrkomusikprogram.


01/2009

Till framsidan